Marka Sorgula

Marka sorgulama işlemindeki tescil edilebilirlik değerlendirmesi, marka tescil işleminin en önemli başlangıcıdır. Sorgulama işlemini, buradaki TÜRKPATENT linkinden yapabilirsiniz. Ancak bu işlemin profesyonel ve yılların vermiş olduğu bilgi birikimli ve deneyimli bir vekil firma tarafından yapılmasını öneririz. Çünkü, başlangıçta detaylı olarak sorgulaması yapılmadan ve iyi analiz edilmeden yapılan marka başvurularının aylar sonra Enstitü tarafından reddedilmesi, marka tescil başvurusunda bulunan firmaları çok sıkıntılı bir duruma düşürmektedir. Böyle istenmeyen bir durum, hem zaman, hemde maddi açıdan marka başvurusunda bulunan firmaların büyük kayıplar yaşamasına neden olmaktadır.

Ayrıca yapacağınız marka sorgulaması sadece benzerlik sorgulamasıdır. Yapılan sorgulama esnasında, aradığınız marka ile aynı yada ayırt edilemeyecek derecede benzer olan marka yada markalarla karşılaşabilirsiniz.

Önemli olan bu markalardan hangisinin sizin aradığınız marka ile benzer olup olmadığına ait kriterleri bilmeniz ve karşınıza çıkan markanın son durumunun ne olduğudur (yani, koruma altında mı? Yoksa geçersiz bir dosya mı?). Bu benzerlik sorgulaması, markanın tescil edilebilirlik kriterlerinden sadece bir tanesidir. Mutlak ret için başka nedenler olduğunu da ayrıca hatırlatmak isteriz.


Leave a Comment