İsim Hakkı Alma ve Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu…Öncelikle “İsim Hakkı nedir ve nasıl alınır?” sorusundan bahsedecek olursak, isim hakkı genel olarak üretilen ürünlerin veya sunulan hizmetlerin diğer firmaların hizmetlerinden veya ürünlerinden ayırt edilebilmesi için kullanılan markaların üzerindeki haktır. Yani ürettiğiniz ürünü veya sunduğunuz hizmetin sizin tarafınızdan üretildiğinin bir göstergesidir diyebiliriz. Böylelikle isimlere yani markalara yapılan yatırımlar diğer kötü niyetli kişilere ve firmalara karşı korunabilir. İsim Hakkının alınabilmesi ve korunabilmesi için Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku alanında bulunan Marka Tescil Sistemi ile mümkündür.

Peki Marka Tescil Sistemi nedir ve nasıl işler?  Ülkemizde Marka Tescil Sistemi 10 Ocak 2017 tarihine kadar 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş ve ilgili yönetmeliklerle uygulanmaktaydı. Ancak, 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe giren 6769 sayılı Yeni Sınai Mülkiyet Kanunundaki (SMK) bazı değişiklikler ile birlikte daha düzenli ve daha güvenilir bir sistem halini almıştır.

Şimdi gelelim İsim Hakkı Almak ve Korumak için neler yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi isim hakkı almak ve korumak Marka Tescili ile mümkündür. İsminizin yani Markanızın tescillenebilmesi ve korunabilmesi yatırımlarınızın güvenliği açısından bir hayli önem arz etmektedir. Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve bu kanun uygulanmasına dair yönetmelik gereğince İsim hakkınızı Marka Tescili ile almak ve korumak oldukça kolay. Nasıl mı? Marka Tescili Hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Daha detaylı bilgi almak için lütfen  iletişim formundan merkez ofisimizle irtibata geçiniz.

Read More



Trabzonspor’dan İsim Hakkı Açıklaması

Trabzonspor Kulübü, yapımı devam etmekte olan Akyazı Stadı’nın isim hakkı konusunda açıklamalarda bulundu.

Trabzonspor Kulübü, yapımı devam etmekte olan Akyazı Stadı’nın isim hakkı konusunda, uluslararası bir firma ile anlaşıldığı yönünde basında çıkan haberlerin doğru olmadığı hususunda açıklamada bulundu.

Trabzonspor Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ’den Borsa İstanbul’a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda da yer alan açıklamada, “Akyazı Stadı’nın isim hakkı satışı konusunda, şirketimizin uluslararası bir firma ile anlaştığı yönünde, medya organlarında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.” ifadesine yer verildi.

 

Read More


İsim Hakkı Alma

İsim Hakkı; sahsınız adına ya da firmanız çatısı altında üretmiş olduğunuz ürünler veya vermiş olduğunuz hizmetler üzerindeki bir ismin (logo da dahil) marka tesciliyle korunmasıdır.

Yukarıda belirtilen durumun haricinde; başka bir firma ya da kişi adına tescilli olan bir markayı, kiralayabilir (lisans / kullanım İzni yoluyla) ya da mülkiyetini satın alarak söz konusu ismin hakkını alabilirsiniz (devir yoluyla).

Şahısların, isim ve soy isimlerini marka tescili yaptırarak korumalarıdır.
İsim hakkını ancak marka tescili yaptırarak koruma altına alabilir ve 10 yılda bir yenileme yapmak koşuluyla süresiz bu hakkı elinizde bulundurabilirsiniz.

İsim Hakkı Almak için Tescil Başvurusu İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler:

Marka Başvuru Formu ekte olup, marka sahibi tarafından doldurulacaktır.

• Marka Başvuru Ücreti, tescil edilecek markanın sınıf adedi sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ücretler hakkında (0312) 231 1 777 /pbx nolu telefonumuzdan yada info@mtppatent.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca kredi kartı ile ödeme ekranına sınıf adedi sayısını girdiğinizde ücretlerin otomatik olarak hesaplandığını görebilirsiniz.

• Marka Örneği; tescili talep edilen markaya ait bir adet örnek (varsa logo lütfen)

 Vekaletname; örneği ekte olup, sadece firma kaşesi yapılması, ad-soyad yazılması ve firma yetkilisince imzalanması yeterlidir (noter tasdiki gerekmez)

Read More