Marka Tescil için Gerekli Belgeler

Marka Tescil İşlemi; markalaşma da en önemli adım olan marka tescil konusunda Türkiye’nin yetkili tek resmi mercii Türk Patent ve Marka Kurumu’dur.

Marka Tescil; üretilen ürünler yada verilen hizmetler üzerinde (tabela da dahil her türlü iş evrakında) kullanılan işaretlerin tescil işlemidir. Yani genellikle marka; sözcükler, şekiller (logolar), harfler ve sayılardan oluşmaktadır. Tescil edilecek marka ile aynı yada ayırt edilemeyecek derecede benzer olan bir markayı araştırma, sorgulama ve değerlendirme işlemi profesyonellik gerektiren bir husustur. Sorgulama sonucunda tescil işlemine engel olabilecek bir marka ile yada reddi gerektiren mutlak nedenle/nedenlerle (red için diğer kriterler) karşılaşılmaması durumunda marka tescil başvurusunda bulunulur.

Marka Tescil; marka tescil işleminde, marka ön araştırma ve tescil edilebilirlik değerlendirmesi marka tescil işleminin en önemli başlangıcıdır. Bu işlemin profesyonel ve yılların vermiş olduğu bilgi birikimli ve deneyimli bir vekil firma tarafından yapılması gerekir. Çünkü, başlangıçta iyi analiz edilmeyen yada edilemeyen marka / markaların aylar sonra Enstitü tarafından reddedilmesi, marka tescil başvurusunda bulunan firmaları çok sıkıntılı bir duruma düşürmektedir. Böyle istenmeyen bir durum, hem zaman, hemde maddi açıdan marka tescil için başvuruda bulunan birçok firmanın büyük kayıplar yaşamasına neden olmaktadır.

Marka İlanı; tescil başvuru aşamasından sonra yaklaşık 5-6 ay sonra, marka tescil talebinin uygun görülmesi neticesinde üç (3) ay süreliğine 3. (üçüncü) şahısların dikkatine resmi olarak ilan edilir.

Markanın Kabulü (Tescil); İlan süresi (askı) içerisinde itiraz edilmeyen markaların tescil talebi kabul edilir ve tescil başvuru dosyasında eksik olan evrakların tamamlanması ile birlikte marka tescil (belgelendirme) ücretinin ödenmesi koşuluyla marka tescil kesinleşerek Tescil Belgesi düzenlenir ve marka koruma altına alınır.

Marka Tescil (İsim Tescili) Başvurusu İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler:

• Marka Başvuru Formu ekte olup, marka sahibi tarafından doldurulacaktır.

• Marka Başvuru Ücreti, tescil edilecek markanın sınıf adedi sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ücretler hakkında (0312) 231 1 777 /pbx nolu telefonumuzdan yada info@mtppatent.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca kredi kartı ile ödeme ekranına sınıf adedi sayısını girdiğinizde ücretlerin otomatik olarak hesaplandığını görebilirsiniz.

• Marka Örneği; tescili talep edilen markaya ait bir adet örnek (varsa logo lütfen)

 Vekaletname; örneği ekte olup, sadece firma kaşesi yapılması, ad-soyad yazılması ve firma yetkilisince imzalanması yeterlidir (noter tasdiki gerekmez)

Patent ise, ilk defa yaratılan yeni bir buluştur ve genellikle teknik bir yönü olan ürün ve/veya usullerin tescilini içerir. Tescilli bir buluşu araştırma, sorgulama ve raporlama, profesyonellik gerektiren bir husustur. Sorgulama sonucunda her hangi bir buluş basamağına rastlanılmaması durumunda patent tescili için başvuruda bulunulur.


Leave a Comment