Türkiye, Uluslararası Marka Tescili işlemine ait Madrid Protokolü’ne 01.01.1999 tarihinde imza atmıştır. Madrid Protokolü’ndeki marka tescili sistemi, yurtdışında pazar payı olan firmalara çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Madrid Protokolü çerçevesinde uluslararası marka tescili yapılabilmesi için, önce menşei ülkede, yani Türkiye’de markanın tescili olması yâda marka tescili için resmi başvurunun yapılmış olması zorunludur.
Uluslararası Marka Tescili Sisteminin En Önemli Avantajları; Tek bir dil kullanarak ve tek bir ücret ödemek koşuluyla yapılacak olan bir uluslararası marka tescili başvurusu ile toplam 74 dünya ülkesinde marka tescili imkânı sağlamasıdır. Lütfen Dikkat ! İhracat yapmış olduğunuz ülkelerde tanıtmış olduğunuz marka/markaları, kendi ülkelerinde tescil ettirmek isteyecek fırsatçı firmalar olabilir. Ya da, Türkiye’de aynı sektörde faaliyet gösteren ihracatçı rakip bir firma, sizin azımsanamayacak oranlarda feda ederek yapmış olduğunuz reklam ve tanıtım sonucu belirli bir noktaya getirmiş olduğunuz markayı kullanarak hazıra konabilir ve tescili ettirebilir.
Böyle bir olay sonucu mahkeme kararı mallarınıza gümrüklerde el konulma riski mevcuttur. Bu tip olayların vukuu bulması halinde, söz konusu marka üzerinde gerçek hak sahibi olduğunuzu ulusal ve/veya uluslararası yetkili mercilere veya yargıya ispat etmek, hem zaman, hem de maddi ve manevi açıdan çok büyük kayıplar demektir.
Bugünkü tarih itibariyle tek bir başvuru ile Uluslararası Marka Tescili imkânı sağlayan Madrid Protokolüne kayıtlı üye ülke sayısı 97 olup, buradaki WIPO linkinden üye ülkelere ulaşabilirsiniz.